Miten hyvin tunnet oman luovan ominaislaatusi?
Mikä on sinulle ominainen tapa havainnoida maailmaa?
Millaisista havainnoista sinulle tulee ideoita ja inspiraatiota toteuttaa jotain - oli se sitten neule, taulu tai laulu.
Olen lueskellut viime viikkoina Twyla Tharpin kirjaa The Creative Habit. Learn it and use it for Life. Twyla on koreografi ja tanssija, mutta kirja sopii kenelle tahansa luovaa arkea opettelevalle. Kuten kirjan nimi kertoo, hän esittelee luovuuden arkeen juurtuneeksi tavaksi elää. Luovuus elää ja toteutuu toistoissa, joita teemme päivittäin ja viikoittain.
Luvussa kolme Tharp puhuu jokaisen omasta, henkilökohtaisesta “luovuuden koodista”, omasta luovuuden elämänkerrasta ja dna:sta. Samasta asiasta käytetään joskus sanaa "oma ääni", "oma kädenjälki", "oma näyttämö", "oma lause".
Monella luovalla ihmisellä voi olla potentiaalisesti monta taitoa ja tapaa tehdä, mutta usein joudumme valitsemaan mihin käytämme aikamme ja resurssimme. Mistä sitten tietää keskittyäkö laulamiseen, kirjoittamiseen vai maalaamiseen jos kaikki kiinnostaa ja on kaikissa potentiaalia kehittyä? Jos taas tietää kirjoittamisen olevan oma luovuuden kieli, mitä kannattaisi keskittyä kirjoittamaan - runoa, proosaa vai lyriikoita?
Yksi tapa hahmottaa "ominta", luontaisinta tekemisen tapaa ja aiheita on kirjoittaa oma luovuuden elämänkerta.
Omaa luovuuden koodia voi olla hyvä jäljittää myös, jos joutuu toimimaan voimakkaan kilpailullisessa ympäristössä tai on altis vertailulle. On aina helpompaa kulkea omaa polkuaan (ja antaa toisten kulkea omaansa) kun itselle on selvää mistä on tulossa ja mitä kohti menossa.
Tharpin mukaan meidän jokaisen henkilökohtainen luovuuden koodi - oma luovuuden DNA - on samantyyppinen asia kuin silmien väri - synnynnäinen ominaisuus, jonka perustavanlaatuisiin asetuksiin ei voi hirveästi vaikuttaa.
Minua tämä ajatus jostain syystä helpottaa. Jos jonkin asian luominen ja oma kädenjälki tai ääni vain on omaista minulle, on turha yrittää pyristellä sitä vastaan, tuskailla mitä muuta “pitäisi tehdä” tai haikailla niiden tyylien ja metodien perään, joita muut ansiokkaasti harrastavat.
Ajatus "omasta luovuuden dna:sta" voi olla erityisen tärkeä, jos vertaat itseäsi herkästi muihin, tunnet helposti alemmuuden- tai ylemmyydentunnetta tai vaivut ajoittain synkkiin aatoksiin siitä, “onko mitään luovaa järkeä tehdä, kun kaikki ideat on jo keksitty ja kaikki teokset tehty ja täällä vaan piiperrän näitä juttujani, jotka eivät johda mihinkään ja toiset tuolla tekee jotain hienoa ja palkittua” (kuten aika moni luovan alan tekijä ajoittain tekee).
Tharp käyttää yhtenä “luovuuden asetusten” metaforana kameran linssiä ja sen zoomaus ominaisuutta. Jotkut luovat ihmiset katsovat luontaisesti laajakuvaa, suurta kokonaisuutta, ikäänkuin maisemaa, heidän asetuksissaan on luontaista käsitellä kuvassa, tekstissä tai vaikkapa tanssikoreografiassa laaja näkökulma. Toiset zoomaavat luontaisesti lähelle, katsovat yksityiskohtaa, lähikuvaa, rajattua kohdetta. Tämä voi tarkoittaa tekstissä tai kuvassa vaikkapa tarkkaa yksityiskohtien kuvailua, rajattua tapahtumapaikkaa tai vain muutaman henkilön käsittelyä.
Useilla taiteilijoilla ja luovan alan tekijöillä toistuvat tietyt teemat, asettelut, värit tai kerronnan tavat töissään. Joku on matemaattisen tarkkojen juonikaavioiden mestari, toinen kirjoittaa laveaa, kuvailevaa proosaa. Joku roiskii maalata suuria väripintoja, toinen kuvioi realistisia kukkia posliiniin. Yhden materiaali on multa, siemenet ja sipulikukat, toisen kirves ja kanto.
Miten omaa luovuuden DNA:ta voi sitten kartoittaa?
Tharp antaa kolmekymmentäkolme kysymystä, joihin vastaamalla voi hahmottaa mikä aihe, näkökulma tai tekemisen tapa voisi olla se “oma juttu”.
Suomennan kysymykset sinulle vapaasti, virheet minun.
Mikä on ensimmäinen luova hetki, jonka muistat?
Oliko kukaan paikalla todistamassa tai ihailemassa hetkeä?
Mikä on paras idea, joka sinulla on koskaan ollut?
Mikä teki siitä hienon omassa mielessäsi?
Mikä on tyhmin idea, joka sinulla on koskaan ollut?
Mikä teki siitä typerän?
Miten päädyit näihin ideoihin?
Mikä on luova tavoitteesi (ambition)?
Mikä on esteenä tavoitteen toteuttamiseen?
Mitkä ovat tärkeimmät askeleet intohimon tai tavoitteen toteuttamiseen?
Kuinka aloitat päiväsi?
Millaisia tapoja sinulla on? Mitä tapoja toistat?
Kuvaile ensimmäinen onnistunut luova tekosi.
Kuvaile toinen onnistunut luova tekosi.
Vertaa niitä.
Miten suhtaudut rahaan, valtaan, ihailuun, kilpailijoihin, työntekoon, leikkiin?
Keitä taiteilijoita tai luovia tekijöitä ihailet eniten?
Miksi he ovat roolimallejasi?
Mitä sinulla on heillä on yhteistä?
Onko elämässäsi joku, joka toistuvasti inspiroi sinua?
Kuka on muusasi?
Määrittele muusa.
Kun kohtaat ylivoimaista älykkyyttä tai lahjakkuutta, kuinka reagoit?
Kuinka reagoit tai “vastaat”, kun kohtaat toisissa ihmisissä typeryyttä, vastustusta, vihamielisyyttä, laiskuutta tai välinpitämättömyyttä?
Kun olet selvästi onnistumassa tavoitteessasi tai epäonnistumisen uhkaa, miten reagoit ja toimit?
Kun työskentelet, rakastatko prosessia vai lopputulosta?
Millaisina hetkinä koet että ylität ymmärryksesi ja kykysi?
Mikä on sinulle ideaaleinta luovaa toimintaa?
MIkä on suurin pelkosi?
Millä todennäköisyydellä kaksi edellistä vastausta toteutuu käytännössä?
Mitkä vastaukset haluaisit eniten muuttaa?
Miten ymmärrät huippuosaamisen, mestaruuden?
Mikä on suurin unelmasi?
Vastaukset vievät oman luovuuden juurille ja lisäävät itsetuntemustasi.
Itsetuntemus auttaa luottamaan omaan luovaan ominaislaatuun, itselle tärkeisiin aiheisiin ja tekemisen tapoihin.
Näihin kysymyksiin voi olla kiinnostavaa palata vaikka vuoden välein ja katsoa mitkä vastaukset kehittyvät ja mikä pysyy samana.
Toivon, että voit rauhoittua sen tekemisen ääreen, millainen toiminta tulee sinulta luonnostaan. Toivon, että voithakeutua ympäristöihin, joissa viihdyt. Toivon, huomaat millainen luovuuden koodi sinuun on kirjoitettu ja alat lukea sitä.
*
Kirja, johon viittaan:
Twyla Tharp: The Creative Habit. Learn it and use it for Life. A Practical Guide. 2003/2006. Simon & Schuster paperbacks.
*
Tämä blogi on minulle paikka pohtia ja ylläpitää luovuutta. Julkaisen noin kolmen-neljän viikon välein.
*
Haluatko blogikirjoitukseni suoraan sähköpostiisi? Blogitekstin mukana lähetän konkreettisia vinkkejä, kuinka luovuutta voi lisätä arjessa, kerron kirjailijavierailuistani sekä lähetän kutsuja lukijatapaamisiin. Pääset postituslistalle lähettämällä viestin "uutiskirje": minna.r.haapasalo@gmail.com.
*
Voit lähettää minulle kommentteja kirjoituksistani tai ehdotuksia blogitekstien aiheiksi joko kommentoimalla alle tai lähettämällä viestin: minna.r.haapasalo@gmail.com.
Löydät minut facebookista ja instagramista @minnahaapasalo
*
Blogin kuva Maria Grönroos @studioliikkuva
*
Comments