top of page
  • minnarhaapasalo

Luo sitä mitä rakastat


“Tee työtä sen eteen mitä rakastat. - Work on what you love.” - Bruce Mau


Kirjoitin vajaa vuosi (16.6.2023) sitten blogipostauksen “Luo oma manifesti - eli miten kirkastaa arjen ajankäytön periaatteita”. 


Nyt - huhtikuussa, kun kevään töitä viedään vähitellen loppuun ja  uudet projektit ovat alkumetreillään -  aloin taas miettiä luovuuden manifestia, eli päätöksenteon kompassia. Kävin läpi tulevien kuukausien aikatauluja ja pohdin, mihin minun olisi aika erityisesti fokusoida ja keskittyä.


Löysin Bruce Mau:n Epätäydellinen kasvun manifestin (An Incomplete Manifest of Growth, 1998) ja siitä edelleen kehitetyt ja vuonna 2020 julkaistut 24 periaatetta massiivisen muutoksen suunnittelemiseen (MC24). Bruce Mau oli alun perin graafinen suunnittelija, josta tuli menestyvän suunnittelutoimiston johtaja, brändien tekijä, kirjailija, tilojen ja tapahtumien luoja - jonkin sortin filosofi. Hän on käytännössä muuttanut oman työnsä näkyvän muodon suunnittelusta sisällön suunnitteluksi. Hän puhuu työstään toimivamman ja kestävämmän maailman luomisena.


Menestyksensä alkumetreillä 1990-luvun lopulla hänen siskonsa pyysi häneltä kirjoitusta oman työnsä periaatteista pieneen torontolaiseen lehteen. Tuolla kirjoituksella hän vastasi kysymykseen: kuinka ylläpidetään luovaa elämää.


Inspiroiduin tästä manifestista ja suomensin sen sinulle. Kaikki virheet käännöksessä minun.


  1. Anna tapahtumien muuttaa sinua.

Sinun täytyy olla halukas kasvamaan.  Kasvu ei tapahdu sinulle. Sinä tuotat ja elät sen. Sinun on oltava avoin tapahtumien kokemiselle ja halukas muuttumaan kokemuksen kautta. 


2. Unohda hyvä. 

“Hyvästä” vallitsee usein yhteisymmärrys. Luulemme tietävämme mikä on “hyvää”. Kasvu ei kuitenkaan ole aina “hyvää”.  Kasvu on valaisemattomien, tutkimattomien sopukoiden tutkimista. Jos pidättäydyt yleisesti hyväksytyssä “hyvässä”, et kasva.


3. Prosessi on tärkeämpi kuin lopputulos.

Jos päämäärä johtaa prosessia, päädymme siihen missä olemme olleet ennenkin. Jos prosessi johtaa päämäärää, emme ehkä tiedä minne olemme menossa mutta tiedämme että haluamme olla siellä. 


4. Rakasta kokeilujasi (kuten rakastaisit rumaa lasta).

Ilo on kasvun moottori. Täytä työsi kauniilla kokeiluilla, virheillä, yrityksillä. Katso pitkälle ja pidä hauskaa epäonnistuen joka päivä.


5. Mene syvälle.

Mitä syvemmälle menet, sitä suuremmalla todennäköisyydellä löydät jotain arvokasta.


6. Kerää virheitä ja onnettomia sattumuksia.

Väärä vastaus on oikea vastaus joka etsii  eri kysymystä. Kerää vääriä vastauksia prosessissa. Kysy eri kysymyksiä.


7. Opiskele.

Työhuone, työpaikka, toimisto tai studio on hieno paikka opiskella. Käytä työprosessia tekosyynä opiskeluun. Jokainen hyötyy siitä.


8. Vaeltele, kellu.

Anna itsesi vaeltaa päämäärättömästi.  Tutki lähimaastoja. Vältä tuomitsemista. Lykkää kriittisyyttä.


9. Aloita mistä tahansa.

John Cagen (1912-1992) mukaan on halvaannuttavaa tietää mistä aloittaa. Hän neuvoo: aloita mistä tahansa. 


10. Jokainen on johtaja.

Kasvu tapahtuu. Aina kun niin käy, anna sen ilmaantua. Opi seuraamaan. Anna kenen tahansa johtaa.


11. Kasvata ideoita, harvenna sovelluksia.

Ideat tarvitsevat dynaamista, joustavaa, anteliasta ympäristöä pysyäkseen elossa. Sovellukset, applikaatiot hyötyvät kriittisestä kurinalaisuudesta. Tuota paljon enemmän ideoita kuin sovelluksia - applikaatioita. 


12. Pysy liikkeessä.

Vastusta menestystä, jota markkinoilla on taipumus vahvistaa. Pidä epäonnistuminen ja liike osana metodiasi, tapaasi työskennellä.  


13. Hidasta.

Kulje eri tahdissa kuin vallitseva standardi aika ja yllättävät mahdollisuuden ilmestyvät.


14. Älä ole “cool”.

“Cool” on taantumuksellista pelkoa hienossa puvussa. Vapauta itsesi tällaisista rajoituksista.


15. Kysy typeriä kysymyksiä. 

Kasvu saa voimaa toiveista, halusta ja viattomuudesta.  Arvioi vastausta, älä kysymystä. Kuvittele oppivasi lapsen tavalla läpi elämän.


16. Tee yhteistyötä. 

Yhdessä työskentelevien ihmisten välinen tila on täynnä konfliktia, kitkaa, riitoja, riemua, iloa ja valtavaa luovaa potentiaalia.


17.  ____________________.

Tarkoituksella tyhjäksi jätetty tila. Anna tilaa toisten ideoille tai ideoille joita sinulla ei vielä ole.


18. Valvo myöhään. 

Outoja juttuja tapahtuu kun olet valvonut liian kauan, mennyt “liian pitkälle”, työskennellyt liian kovasti ja olet erillään muusta maailmasta.


19. Työstä metafora. 

Jokaisella asialla tai esineellä on mahdollisuus edustaa jotain muuta kuin mitä se kaikkein ilmeisimmin on. Etsi mitä se edustaa.


20. Ole varovainen riskinottaja.

Tämä päivä on eilisen lapsi ja huomisen vanhempi. Työ jonka tuotat tänään luo tulevaisuuden.


21. Toista itseäsi. 

Jos tykkäät siitä, tee se uudestaa. Jos et pidä siitä, tee se silti uudestaan.


22. Tee omat työkalut. 

Uniikeilla työkaluilla voi luoda uniikkeja asioita. Jopa yksinkertaiset omat työkalut voivat johtaa kokonaan uusiin keksintöihin ja kokeiluihin. Työkalut vahvistavat kapasiteettiamme, jopa pieni ainutlaatuinen työkalu voi tehdä suuren muutoksen.


23. Seiso jonkun hartioilla. 

Pääset pidemmälle kun annan sinua ennen tulleiden saavutusten kantaa sinua. Myös näköala on parempi.


24. Vältä ohjelmistoja.

Ohjelmistojen (software) ongelma on, että kaikilla on se. 


25. Älä siivoa pöytää.

Voit löytää jotain aamulla, mitä et näe tänä iltana.'


26. Älä kilpaile palkinnoista. 

Älä kilpaile, älä havittele palkintoja. Kilpailut eivät tee sinulle hyvää. 


27. Lue “vakavista” kirjoista vain oikean puoleiset sivut. 

Professori Marshall McLuhan (1911-1980) teki näin. Vähentämällä tiedon määrää jätämme tilaa  “omalle nuudelillemme”. Eli omille ajatuksille ja oivalluksille.


28. Tee uusia sanoja.

Laajenna sanastoa. Uudet olosuhteet vaativat uudenlaista ajattelua. Ajattelu vaatii uusia ilmaisun muotoja. Ilmaisu tuottaa uusia olosuhteita.


29. Ajattele omilla aivoillasi.

Unohda teknologia. Luovuus ei ole riippuvaista laitteista.


30. Organisaatio = vapaus.

Todelliset keksinnöt ja tuotokset tapahtuvat aina jossain kontekstissa. Tämä konteksti on yleensä jonkinlainen yhteistyössä johdettu yhteenliittymä, yhtiö, yhteisö, organisaatio. Frank Gehry pystyi toteuttamaan Bilbaon koska hänen toimistonsa pystyi tuottamaan sen budjetissa pysyen. Myytti “luovien” ja “virkamiesten” (suits) välillä on vain - kuten Leonard Cohen sanoi - “menneisyyden viehättävä artefakti”. 


31. Älä lainaa rahaa. 

Tämäkin on Frank Gehryn neuvo. Taloudellisen kontrollin ylläpitäminen on myös luovuuden ylläpitämistä. Kyse ei ole rakettitieteestä, mutta kurinalaisuutta on vaikea ylläpitää, moni epäonnistuu tässä. 


32. Kuuntele tarkasti.

Jokainen yhteistyökumppani, joka astuu huoneeseen, tuo mukanaan kummallisen ja monimutkaisen maailman, jota emme ole voineet kuvitella. Kuuntelemalla tarkasti ja yksityiskohtaisesti heidän tarpeita, haluja, toiveitaan teemme heidän maailmasta myös omamme. Kukaan ei pysy samana.


33. Tee kenttätutkimusta, mene paikan päälle.

Todellisen maailman kaista on aina suurempi kuin median tai kuvaruudun välittämä kuva. 


34. Tee nopeammin virheitä.

Lainasin tämän idea. Se kuuluu kai Andy Grovelle (1936-2016).


35. Jäljittele.

Älä ujostele sitä. Yritä jäljitellä niin tarkasti kuin voit. Et koskaan pääse täysin tarkkaan imitaatioon ja ero voi olla merkittävä. Täytyy vain katsoa taiteilija Richard Hamiltonia (1922-2011) ja hänen versiotaan Marcel Duchampin teoksesta The Large glass nähdäkseen kuinka rikas, alikäytetty ja aliarvostettu tekniikka jäljittely on. 


36. Improvisoi, scat-laula, anna tulla nonsensea.

Jos unohdat sanat, improvisoi. Keksi jotain muuta kuin oikeita sanoja, kuten  jazzlaulaja Ella Fitzgerald (1917-1996).


37. BREAK IT, STRETCH IT, BEND IT, CRUSH IT, FOLD IT.

Riko, venytä, taivuta, rytistä, taita.


38. Tutki toista ääripäätä

Vapaus voi löytyä, jos ei juokse teknologisen kehityksen kärjessä. Emme koskaan saavuta kärkeä, koska se jää jalkojemme alle. Kokeile vanhoja tekniikoita ja teknologioita, jotka toimivat ja joissa on rikas potentiaali.


39. Kahvitauot, ajelut ja välitilat.

Todellinen kasvu ja muutos tapahtuu usein muualla kuin missä sen “pitäisi” tapahtua, “odotustiloissa”.  Taidekuraattori Hans Ulrich Obrist (s. 1968)  järjesti kerran tiede-taide -konferenssin kaikkine logistisine ratkaisuineen  - lentokentät, lounaat, juttelut, aulat - mutta ei varsinaista konferenssia.  Tapahtuma oli suuri menestys ja johti moniin yhteistöihin osallistujien välillä.


 40. Vältä peltoja, hyppää yli aitojen. 

Kurinalaiset rajat ja sääntöjärjestelmät rajoittavat usein luovuutta. Niitä tehdään usein, jotta moninaisia ja monimutkaisia evolutiivisia prosesseja saataisiin hallittua. Meidän tehtävämme on hypätä aitojen yli ja ylittää pellot.


41.  Naura.

Studiollamme vierailevat ihmiset kommentoivat usein, kuinka paljon nauramme. Sen jälkeen aloin käyttää naurua mittarina siitä kuinka helposti ja turvallisesti ilmaisemme itseämme. 


42. Muista.

Kasvu on mahdollista vain historian tuotteena. Ilman muistia ja muistoja keksinnöt ja innovaatiot ovat vain uutuuksia. Historia antaa kasvulle suunnan. Muistot eivät koskaan ole täydellisiä. Jokainen muisto on himmeä, koostettu kuva menneestä tapahtumasta. Tiedostamme sen laadun menneisyytenä eikä nykyhetkenä. Jokainen muisto on uusi osittainen konstruktio, erilainen kuin sen lähde ja sellaisenaan mahdollisuus kasvuun. 


43. Valta kansalle. Power to the People.

Muutos tapahtuu vain kun ihmiset kokevat, että heillä on valta elämäänsä. Emme voi olla toimijoita, ellemme ole vapaita.



Tämä epätäydellinen kasvun manifesti alkoi elää omaa elämäänsä ja johti lopulta Bruce Maun  ja hänen “massiivisen muutoksen verkostonsa” muokkaamaan luovan työn tekemisen periaatteista muutoksen tekemisen “prinsiipit” MC24, joissa näkyy monet edellä olevista ajatuksista hieman eri tavalla muotoiltuna. 


Maun mukaan kokonaiskuvassa kaikki suunnittelu (uusien tuotteiden, ratkaisujen, tilojen, toimintatapojen suunnittelu) on kykyä kuvitella haluttu tulevaisuus ja tämän jälkeen systemaattista työskentelyä tuon vision eteen.  Suunnittelu on kykyä ajatella ongelmia ja ratkaisumahdollisuuksia  kokonaisvaltaisesti. Mau näkee suunnitteluosaamisen tärkeyden kaikissa konteksteissa: kasvatuksessa ja opetuksessa, bisneksessä ja hallinnossa. Jokainen voi siis olla vähintäänkin oman ajankäyttönsä, elämänsä ja lähiympäristönsä “disaineri”.

Esittelen tässä näistä Maun kahdestakymmenestäneljästä muutoksen tekemisen periaatteesta kolme. 



Inspiroi muita. Ota johtajuus. Jotta voimme inspiroida muita, on ensin oltava avoin mahdollisuuksille. On elettävä merkityksistä ja ideaaleista käsin (mihin olet menossa ja miksi). Et pääse mihinkään, jos ihmiset eivät tule mukaasi suunnittelun ja luomisen kulttuuriin. 


2.

Luonnostele: epäonnistutaan yhdessä. Luovassa prosessissa täytyy epäonnistua aina enemmän ja enemmän. Tee luonnos luonnoksen perään. Luonnostele budjetti, työsuunnitelma, tarjous, runo, laulu. Luonnostele se uudestaan ja uudestaan. Luova suunnittelulla ei tarkoiteta sitä, että teet mitä jo tiedät. Suunnittelu on oppimisen metodi, joka antaa luvan tutkia ja kokeilla epäonnistumista turvallisessa ympäristössä. Kuinka epäonnistumme nopeasti? Luonnostelemalla. Luonnostelu on työtapa. Prototyyppien, luonnosten ja kokeilujen tekeminen on kovaa, mutta kivaa työtä.


3.

Tee työtä sen eteen mitä rakastat. - Work on what you love.

Mikään ei nopeuta oppimista ja toimintaa enemmän kuin merkityksellisyyden tunne  ja intohimo asiaa kohtaan. Pysy uskollisena omalle energiallesi. Lopulta liikumme parhaiten ilon perässä. 



Tiedätkö mitä rakastat, arvostat?

Jos haluat saada kiinni itsellesi merkityksellisistä asioista, voit tehdä yksinkertaisen harjoituksen (joka löytyy Charlotte Burgess-Auburnin kirjasta):


Kirjoita faktoja ajankäytöstäsi ja suunnitelmiasi lähitulevaisuudelle:

  • Mitä teit eilen ja mitä aiot tehdä tänään?​

  • Mitä teit viime viikonloppuna ja mitä aiot tehdä ensi viikonloppuna?​

  • Mitä asioita/tekemisiä odotat ja toivot?​

Katso vastauksiasi ja kirjoita MIKSI teit tai aiot tehdä ko. asioita​. Kirjoita useita perusteluja ja aloita perustelu​ aina sanoilla:

KOSKA MINÄ....​

Kun olet kirjoittanut perusteluja, jäljitä niitä lauseita, joissa ilmaiset mitä haluat saavuttaa ja miksi haluat saavuttaa. Löydätkö arvoja ja sinulle merkityksellisiä teemoja vastauksistasi? Jos et, kirjoita lisää perusteluja, kunnes huomaat mikä toimintaasi motivoi, mitkä ovat syvimmät toiveesi. Ehkä jopa: minkä tekemistä rakastat.



*


Mikä manifestin kohdista puhuttelee sinua eniten tänään?


Toivon että löydät oman motivaatiosi lähteille ja käytät tulevina viikkoina aikaa itsellesi rakkaudellisen tulevaisuuden luomiseen.


*



Lähteet:


Burgess-Auburn Charlotte, 2022: You Need a Monifesto. How to Craft Your Convictions and Put Them to Work. d.scool. Institute of Design at Stanford.



Bruce Mau: An Imcomplete manifesto for Growth




Bruce Mau: MC24




*

Tämä blogi on minulle paikka pohtia ja ylläpitää luovuutta. Julkaisen noin kolmen-neljän viikon välein.


*



Haluatko blogikirjoitukseni suoraan sähköpostiisi? Blogitekstin mukana lähetän konkreettisia vinkkejä, kuinka luovuutta voi lisätä arjessa, kerron kirjailijavierailuistani sekä lähetän kutsuja lukijatapaamisiin. Pääset postituslistalle lähettämällä viestin "uutiskirje": minna.r.haapasalo@gmail.com.


*


Voit lähettää minulle kommentteja kirjoituksistani tai ehdotuksia blogitekstien aiheiksi joko kommentoimalla alle tai lähettämällä viestin: minna.r.haapasalo@gmail.com.

Löydät minut facebookista ja instagramista @minnahaapasalo


*


Blogin kuva Maria Grönroos @studioliikkuva



*




105 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page