Elokuu on loistava kuukausi listojen tekemiselle. Useimmilla meistä on ollut ainakin jonkinlainen kesätauko töistä, ja akkuja on ladattu syksyä varten.
Siksi uskon, että pystyn - ja sinä pystyt - tekemään hieman kirjallisia tehtäviä. Listoja.
Toimiakseen listat vaativat kirjoittajalta rehellisyyttä. Jos olet kilpailuhenkinen, altis muuttamaan mielipiteitäsi muiden ihmisten läsnäollessa tai koet usein miellyttämisen tarvetta, tee listoja mieluummin yksin kuin porukassa. Listoja tai niistä nousevia ajatuksia ei tarvitse paljastaa kenellekään.
Kysy 100 kysymystä.
Listaa sata kysymystä, jotka mietityttävät sinua, ja joihin haluaisit saada vastauksen. Kirjoita kysymys, vaikka se olisi hassu. Kysymykset voivat olla suuria ja pieniä, abstrakteja ja konkreettisia, hauskoja ja vakavia. Ihan mitä vain.
(tässä kohtaa kirjoitat siis kysymyksiä)
Nyt sinulla on sata kysymystä. Tai parikymmentä. (Tunnustan, itse kirjoitin vain 51 kysymystä).
Katso kysymyksiäsi ja huomaa, mihin aiheisiin kysymykset liittyvät.
Onko kysymyksissä toistuvia teemoja? Ovatko teemat sinulle tärkeitä, aina aamuyön pimeinä tunteina mieleen tulevia asioita, joita olisi tärkeää käsitellä jollain tavalla?
Saatko joihinkin kysymyksiin vastauksen, jos vaan kysyt joltakulta tai teet itse päätöksen? (Kuten minun kysymys numero 7: "Moneltako syödään?" Rehellinen vastaus: Noin klo 12.) Tiedätkö osaan kysymyksistä helposti vastauksen, jos olet itsellesi rehellinen? (Kuten minun kysymykseni numero 31. “Miten kestän läheisteni kuoleman?” Rehellinen vastaus: Huonosti. Suremalla.)
Onko kysymyksissä filosofisia, olemassaoloa ja tietämistä koskevia teemoja, joihin kukaan ei oikeasti tiedä vastausta? Voisitko pohtia jotain tällaista monitahoista asiaa syvemmin tai laajemmin?
Vai pitäisikö sinun kirjoittaa vielä toiset sata (tai 50 tai 10) kysymystä, jotta olennaiset tai hämmentävät tai tarpeelliset kysymykset tulevat esiin?
Jos näin on, kirjoita lisää kysymyksiä. Ja siirry sitten seuraavaan vaiheeseen.
2. What would Madonna or Jesus or Greta Gerwig do?
Valitse yksi kysymys, joka tuntuu suurelta/pelottavalta/vaikealta/kuumottavalta/häiritsevältä/kiinnostavalta tms.
ja kuvittele, että joku viisas ihminen vastaa nyt kysymykseesi.
Vastaaja voi olla esimerkiksi
- sinä itse viisaana 80-vuotiaana
- kuvitteellinen henkilö/olento (Gandalf, Yoda, Peppi Pitkätossu, Muumimamma, Barbie, Louhi, Väinämöinen, Lisbeth Salander tms.)
- esikuva viisaasta ihmisestä, jonka kuvittelet vastaavan sinulle (ehdotuksia otsikossa)
Kirjoita vastaus kysymykseesi tuon henkilön äänellä. Anna tulla. Kukaan ei näe, mitä kirjoitat. Unohda kriitikko päässäsi, joka sanoo ettei näin voi kirjoittaa. Kyllä voi.
No. Mitä ajatuksia sait vastaukseksi? Jos et mitään, kokeile seuraavaa henkilöä, ehkä häneltä tulee paremmat vastaukset. (Oikeasti siis sinä vastaat itsellesi, mutta tämä tehtävänanto auttaa sinua kiertämään kriitikkoa sisälläsi ja laajentamaan näkökulmaa, löytämään erilaisia ääniä ja mielipiteitä sisältäsi.)
3. Kirjoita lisää listoja.
Kysymyslistan lisäksi voit tehdä muitakin listoja:
Lista ihmisistä, joita ihailet.
Lista tekemisestä/toiminnasta, joka saa sinut unohtamaan ajan kulun.
Lista aiheista, joista haluat saada lisää tietoa.
Lista teoksista, jotka ovat kolahtaneet.
Lista kirjoista, joita rakastat.
Lista elokuvista ja sarjoista, joita katsot tai haluaisit katsoa yhä uudestaan.
Lista musiikista, joka kolahtaa tai kolahti joskus.
Lista hetkistä, joissa tapahtuu tai tapahtui mielestäsi olennaisia asioita.
Lista asioista, joita nautit tehdä lapsena.
Lista asioista, haluaisit tehdä enemmän, kun sinulla on vapaa-aikaa.
Lista asioista, joita toteuttaisit/tekisit jos sinulla olisi enemmän rahaa.
Lista asioista, joita toteuttaisit/tekisit, jos kaikki olisi mahdollista.
Lista unelmista, myös niistä jotka eivät tule koskaan toteutumaan.
Lista salaisuuksistasi.
Lista lempipaikoista.
Lista ammateista, joita haluaisit kokeilla.
Lista vaihtoehtoisista elämistä, joita haluaisit elää, jos et eläisi tätä elämää.
(Monia näistä listoista, sekä paljon lisää, ehdottaa Julia Cameron monissa kirjoissaan.)
4. Havainnoi. Reflektoi.
Katso listojasi, ja etsi niistä yhteneväisiä teemoja.
Mitkä asiat toistuvat? Mitkä yllättävät? Mitkä eivät yllätä?
Mitä tunteita sinulla herää listoistasi?
Missä määrin koet listasi olevan kasvatuksen tai opetuksen tulosta? Onko joku sanonut sinulle, että näistä teoksista kuuluu tykätä tai tätä kuuluu arvostaa? Tykkäätkö niistä oikeasti? Missä asioissa kuulet opettajasi/vanhempiesi/sukulaistesi/kavereidesi/kollegoidesi/mainosten äänen? Mitkä asiat koet omiksesi?
Miksi listoja kannattaa tehdä?
Listoissa voi olla siemeniä, joista sinun kannattaa kirjoittaa/piirtää/rakentaa/säveltää/tanssia/laulaa.
Listojen avulla voit löytää aiheita omiin taideteoksiin sekä viitteitä siitä, millainen tyylilaji tai tekemisen tapa sinua puhuttelee.
Listojen avulla voit hahmottaa, mihin sinun kannattaa keskittyä, kun kaikkea ei voi tehdä yhtä aikaa.
Asioiden listaaminen ja listoista kirjoittaminen on reflektiota. Reflektio johtaa laajempaan ja syvempään itsetuntemukseen, josta on huomattavasti hyötyä luovassa työssä. Itsetuntemus on olennainen osa taiteen tekijän ja laajemmin luovan ihmisen ammattitaitoa. Itsetuntemus ja luovuus liittyvät toisiinsa.
Jos tekee luovaa työtä - eli on tekemisissä prosessien kanssa, joissa tehdään näkymättömästä näkyvää, vielä olemassaolemattomasta olemassaolevaa - on jonkinlainen itsereflektiokyky pakollinen. Moni johtaja, insinööri, opettaja tai suunnittelija (ja moni muu) tekee tällaista itsereflektointikykyä vaativaa luovaa työtä. Itsereflektiolla tarkoitan rehellistä kykyä huomata, tunnistaa ja sanallistaa sitä miten toimii, ajattelee ja tuntee.
Reflektio auttaa hahmottamaan omaa ominaislaatuamme. Sitä, olemmeko lintuja vai kaloja. Vai olemmeko sekä lintuja että kaloja (jolloin viihdymme ajoittain sekä vedessä että ilmassa). Vai olemmeko jotain aivan muuta.
Kun tuntee itsensä, on helppo tehdä asioita, joista aidosti pitää ja joista saa energiaa. On nimittäin turha haikalla ja kadehtia “lintuja”, jos on “kala”. On turha haluta olla mato, jos on varis. On turha verrata itseään minimalistiseen animaattoriin, jos on enemmän barokkisäveltäjätyyppiä.
Itsetuntemus auttaa hahmottamaan omia vahvuuksia ja heikkouksia. Jokaisella ihmisellä on heikkouksia, ja ammattimaiseen itsetuntemukseen kuuluu olla kartalla omasta varjostaan, eli esimerkiksi siitä, mitkä asiat aiheuttavat itselle stressiä tai miten toimii paineen alla tai silloin kun ei ole saanut nukkua kolmeen yöhön kunnolla.
Reflektoiva, tietoinen tekeminen luo kumuloituvaa tietoa siitä, miten luova prosessi itsellä suurin piirtein yleensä menee. Kun toistamme työtämme tietoisesti, huomaamme kuinka toimimme ja voimme välttää pahimpien mokien toistumisen. Kannattaa siis kiinnittää huomiota esimerkiksi: Mikä on itselle helppoa, mikä vaatii keskittymistä? Missä vaiheessa työprosessia itsellä yleensä on hankalaa? Mikä vaihe tai tehtävä on hyvä tehdä yhteistyössä, mikä yksin? Miten reagoi stressiin? Mitä keinoja käyttää, kun työ takkuaa? Missä kohtaa tarvitsee apua ja millainen apu yleensä toimii?
Itsensä tuntemisessa ei tule koskaan valmiiksi. Jokainen elämänvaihe paljastaa ja opettaa meille uusia asioita itsestämme. Keski-ikään mennessä olen huomannut, että jotkin kestoteemat ja akilleen kantapäät tuntuvan itselläni säilyvät elämässä. Kun tiedän, mitkä ovat pahimmat sudenkuoppani, pääsen niistä nopeammin ylös, enkä joudu nilkuttamaan vajaakuntoisena niin kauan, kuin joskus ennen.
Liian yksinkertaiset persoonan kategorisointisysteemit ovat mielestäni mukavaa viihdettä, mutta karuja yksinkertaistuksia. (Kuten ihmisten jako punaisiin, sinisiin, vihreisiin ja keltaisiin sekä pikaiset enneagrammitestit). Ihminen voi olla tilanteesta, elämänvaiheesta ja ympäristöstä riippuen monia asioita. Ei koskaan kannata kapeuttaa itseään liian pieneen tai kapeaan ominaislaatuun. (Kuulemma konmarituksen keksijä Marie Kondostakin paljastui uusia puolia, kun hän sai lapsia - minimalismi ei vaan onnistunut enää!)
Olemme muuttuvia ja pysyviä yhtä aikaa. Vaikka muutumme (solut uusiutuvat, aivot ovat plastiset, uusia hermoratoja voi syntyä loputtomasti toistettujen rinnalle jne.), minusta tuntuu, että meissä jokaisessa on kuitenkin myös jokin ominaislaatu tai “siemen”, joka pysyy samana. Laatu tai ydin, jollaisia parhaimmillamme (ja pahimmillamme) olemme.
Minä kamppailin pitkään keveyttä, koomisuutta ja viihteellisyyttä vastaan omassa ominaislaadussani. Mutta kun listaan teoksia ja taitelijoita, jota ihailen ja joiden työstä saan itselleni aina uudelleen ravintoa, törmään uudelleen ja uudelleen tekijöihin, jotka ovat yhdistäneet työssään keveyden ja vakavuuden, huumorin ja syvällisyyden, elämän koomiset sattumukset ja kuolemattomat aforismit. Ihailen monia kirjoittajia, jotka kirjoittavat koomisesti ihmissuhteista. Esimerkiksi Absolutely Fabulous -sarjan kehittäjää, käsikirjoittajaa ja näyttelijää Jennifer Saundersia, romanttisia komedioita käsikirjoittanutta ja ohjannutta Nora Ephramia. Sally Weinwrightia, joka on kirjoittanut mm. sarjat Last Tango in Halifax, Happy Valley ja Scott and Bailey.
Kannattaa siis katsoa tarkemmin sitä, minkä pariin huomaa aina uudestaan ja uudestaan palaavansa.
Sitten vielä ominaislaatuun liittyvä biisisuositus:
Kannattaa kuunnella Allu Tuppuraisen tekemä Mauno Mato -kappale. Monille laulu on tuttu mm. Omistuisten otusten kerho -levyltä sekä myöhemmin elokuvasta Rölli ja kultainen avain (2013, ohjaus Taavi Vartia, tuotanto Marko Röhr). Allu Tuppurainen kuvaa kappaleessaan oman ominaislaadun tajuamista todella hienosti. Nimittäin, jos on mato, kannattaa keskittyä puutarhanhoitoon. Jos on varis, kannattaa keskittyä lentämiseen. Huomionarvoista tietenkin on, että joukossamme vaeltaa myös olentoja, jotka ovat sekä lintuja, että kaloja. Sekä variksia että matoja.
*
Tämä blogi on minulle paikka pohtia ja ylläpitää luovuutta. Julkaisen noin kolmen-neljän viikon välein.
*
Haluatko blogikirjoitukseni suoraan sähköpostiisi? Blogitekstin mukana lähetän konkreettisia vinkkejä, kuinka luovuutta voi lisätä arjessa, kerron kirjailijavierailuistani sekä lähetän kutsuja lukijatapaamisiin. Pääset postituslistalle lähettämällä viestin "uutiskirje": minna.r.haapasalo@gmail.com.
*
Voit lähettää minulle kommentteja kirjoituksistani tai ehdotuksista blogitekstien aiheiksi joko kommentoimalla alle tai lähettämällä viestin: minna.r.haapasalo@gmail.com.
Löydät minut facebookista ja instagramista @minnahaapasalo
*
Blogin kuva Maria Grönroos @studioliikkuva
*
Comments