top of page
  • minnarhaapasalo

Kesäketutuksesta luoviin hellittämisen hetkiin


On siis kesä. Kesäpäiväntasauksen päivä, kun päivä ja yö ovat yhtä pitkät. Luin lehdestä, että maapallon pohjoisen pallonpuoliskon kiertoakseli on nyt kallistunut radallaan eniten kohti aurinkoa. Lämpöä riittää pitkälle syyskuuhun.


Juhannusviikonloppu on monille raja, josta lomaan tai vähintäänkin kesäiseen työnteon tahtiin laskeudutaan. Monelle kesä on lempivuodenaika. Lämpimiä kesäöitä, elämää ilman kelloa. Moni on jo aloittanut kesän festariputken ja nauttinut tuttujen näkemisestä, musiikista ja tanssista. Antanut bassonjytkeen tahdittaa sydän uuteen tahtiin. Toiset pakkaavat reput selkään ja suuntaavat kansallispuistoihin. Monet suuntaavat mökille. Luonto pursuaa ja monet hakeutuvat vesien äärelle niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Kävelylle jokirantaan, uimaan maauimalaan, järvenrannan laitureille, veneellä meren aalloille.


Kesällä monella on pitkästä aikaa enemmän tilaa tuntea, aistia ja ajatella. Unet pitenevät, tunteet ja ideat tulevat toisella tavalla iholle.


Kesäloman alun tunteet voivat toisinaan olla myös ahdistavia. Puhutaan lomastressistä. Arjen kiireessä on ehkä jäänyt tuntematta asioita, jotka nyt tulevat pintaan. Moni sairastuu loman alussa - minä olen juuri sellainen. Flunssa tai migreeni puhkeaa aina, kun aikaa vapautuu kalenterista.


Lomalla kohdataan toisella tavalla sekä oma sisäinen elämä että läheiset. Monen täytyy neuvotella ja päättää miten ja kenen kanssa kesälomaa viettää. Ihmisten erilaisia toiveita ja tarpeita liitellään yhteen kesätapahtumien, sukujuhlien ja mökkiremonttien välillä. Joillekin loma tarkoittaa myös paineita: Nyt olisi oltava ihana, ikimuistoinen kesä ilman koronarajoituksia. Nyt täytyy ottaa takaisin kokematta jääneet elämykset ja toteuttamatta jääneet matkat. Nyt on kokoonnuttava yhdessä ystävien, perheen tai suvun kanssa ikimuistoisiin karkeloihin.


Joillekin heinäkuun viikot taas tarkoittavat pitkiä yksinäisiä päiviä, kun kaikki muut ovat matkoilla tai mökeillä. Heinäkuussa opettajat, terapeutit, kollegat, kuntouttajat ja sosiaali- ja nuoristotyöntekijät yleensä lomailevat ja tärkeät kanssakulkijat häviävät paikalta. Säännöllisen arkirytmin katkeaminen ei kaikille ole aina positiivinen asia.


Kiirettömämpi aika mahdollistaa usein myös luovuuden. On aikaa uppoutua remonttiin, huonekalujen tuunaukseen, ompelemiseen tai vaikka säveltämiseen. Luova prosessi lähtee usein pysähtymisestä ja havainnoista, mikä vaatii tilaa ja aikaa. Luovuus voi lähteä liikkeelle myös ahdistuksen tai kiukun tunteen havaitsemisesta ja tuntemisesta. Hyvä lomanaloitus voikin olla reilu ketutusviikko, kun kaikki saa ärsyttää: sotku, uutiset, rahapula, anoppi, some, sote, makkara, ystävä, krapula, itikat, citykani. Mielipahaa kannattaa mieluummin tuntea kuin padota tai paeta.


Yleensä itselleen sallimaan mielialaan alkaa hiipiä omalla painollaan myös muita sävyjä. Ehkä tilaa nähdä pihaympäristöä, kuulla pätkä keskustelua, tuntea illan pehmeä ilmavirta. Kesällä on tilaa antautua kuuntelemaan sekä itseä - missä oikein menen, mitä kaipaan, haluan ja tarvitsen - että toisia. Kuunnellessa voi tapahtua muutosta, tapahtua aidosti uusia asioita. Kuuntelevan keskustelun ja vuorovaikutuksen aikana tapahtuu aitoa dialogia, jossa voi syntyä uusia ideoita. Tämä keskustelu voi tapahtua toisen ihmisen kanssa tai vaikka luonnossa ympäristön kanssa.


Matthieu Daum esittelee youtubevideolla (linkki alla) seitsemän askelta uutta luovaan kuuntelemiseen vuorovaikutustilanteessa. Poimin ja yksinkertaistin näistä itselleni ja sinulle kesän “laituriversion”.


Kuunteluhetki (15- 20 min), ota viereesi paperia ja kynä

  1. Hidasta ja pysähdy–totea missä olet, miltä tilanne tuntuu

  2. Kuuntele hetki kaikilla aisteilla - mitä näet, kuulet, tunnet, haistat, maistat

  3. Kuuntele ääniä

  4. Kuuntele tunteita, joita ympäristö viestittää sinulle– mitä tunnetta äänet ympärilläsi viestivät sinulle: mitä äänien väri, rytmi, energia, tauot, hiljaisuudet viestivät

  5. Lykkää tietoisesti havaintojesi tulkitsemista, määrittelyä, kuvittelua, luokittelua, arviointia ja arvottamista. Anna määrittelevien ajatusten jatkaa matkaansa, irrota näistä: “hyvä - huono, tykkään – en tykkää, tuo kuuluu koska …, tuolla on varmaan…, tuo tarkoittaa…”.

  6. Huomaa mikä ympärilläsi on tuttua ja ymmärrettävää ja mikä taas on vierasta ja ei-ymmärrettävää

  7. Huomaa mitä tunnet. Millaisia tunteita, ajatuksia ja assosiaatioita sinulla herää.

Kirjoita 10 minuuttia vapaata ajatuksenvirtaa tunteistasi, ajatuksista ja assosiaatioista kiinnittämättä huomiota oikeinkirjoitukseen. Anna vain tulla mitä ikinä paperille syntyy. Jos mitään ei tule mieleen, toista yhtä sanaa, kunnes kynästä tippuu jokin muu sana paperille.

Jos haluat jatkaa:

Alleviivaa tekstistä sanoja tai lauseita, joissa on sinulle energiaa, painoa, tunnetta tai merkitystä. Valitse ne, jotka tuntuvat sinulle tärkeiltä.

Kirjoita nämä sanat tai lauseet erilliselle paperille ja jatka tekstiä hetki.

Sitten voikin mennä vaikka pyöräilemään, uimaan tai unille.


*


Jatkan blogia luovuudesta kesätauon jälkeen jälleen elokuussa. Toivottavasti löydät tekstieni pariin myös silloin.


Mennään rauhassa läpi kevään aikana kertyneen rasituksen. Levätään väsymystä vähemmäksi. Huuhdotaan mieltä ja kehoa järvissä, merissä ja luovuuden vesissä.


*

Uutta luovaa kesää sinulle!


*


Voit lähettää minulle kommentteja kirjoituksistani tai ehdotuksista blogitekstien aiheiksi joko kommentoimalla alle tai lähettämällä viestin: minna.r.haapasalo@gmail.com.

Minut löytää facebookista ja instagramista @minnahaapasalo.


*


Blogin kuva Maria Grönroos @studioliikkuva


*



*


7 Principles for Generative listening by Matthieu Daum:

Kuuntelemisesta myös:

Otto Scharmer on the four levels of listening:


67 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page