top of page
  • minnarhaapasalo

Toteuta luova päivä

Updated: Jun 19

Millaista arkea olet viime viikkoina elänyt?

Onko sinulla ollut tilaa ja aikaa luovuudelle? 

Oletko saanut uppoutua hetken sinulle merkitykselliseen tekemiseen, jossa tärkeintä ei ole 

saada aikaan nopeasti ja tehokkaasti valmista, vaan jossa toiminta itsessään vie mukanaan?

Oletko rakentanut, kirjoittanut, maalannut, koodannut, sisustanut, istuttanut, askarrellut, kokannut, tuunannut, ideoinut ihan vaan tekemisen ilosta?


Tarvitsetko tilaa ja aikaa luovuudellesi - aivan rauhassa itsekseen tai yhdessä muiden kanssa?


Ehdotan sinulle luovan päivän toteuttamista. 

Ei tunti, ei hetki, ei aamupäivä - vaan KOKONAINEN päivä, jolloin saat puuhailla omia juttujasi. 


Ota kalenteri esiin ja valitse päivä, jona sinulla ei ole mitään sovittuna. 

Jos olet virallisesti tai käytännössä alaikäisten lasten yksinhuoltaja, hanki tuolle päivälle lastenvahti.  

Jos seuraava “vapaa” päivä kalenterissasi on yli kolmen kuukauden kuluttua, on syytä huolestua. Hanki siinä tapauksessa apua arkeesi. (Tsekkaa Mannerheimin lastensuojeluliitto, kunnan tai kaupungin perhepalvelut, seurakunnan diakoniatyö, mummot, naapurit, kaverit, vaarit, sedät, enot, tädit, anopit, apet, ex-anopit, ex-apet, puolisot, ex-puolisot, mitä näitä nyt on.)


Merkitse kalenteriin valitsemasi päivä varatuksi omalle luovuudellesi.

Tämä päivä on nyt yhtä tärkeä kuin omat hääsi tai lähimmän ystäväsi hautajaiset, sinun on syytä olla paikalla. Mikään elämää tai kuolemaa vähempiarvoinen ei saa tulla luovuutesi tielle.


(Ymmärrät varmaan, että yritän auttaa sinua tässä näkemään luovuuden vaalimisen yhtä tärkeänä kuin syöminen, nukkuminen ja liikkuminen, sillä se on yhtä tärkeää.)


Miten luovan päivän suunnittelua ja valmistelua kannattaisi lähestyä?


Vaihtoehtoja on monia. 


Tässä on muutama idea avuksesi ja inspiraatioksi.  Ideoiden tarkoitus ei ole tehdä päivästäsi suoritusta, vaan herättää sinussa ajatuksia, auttaa valmistautumisprosessissa. Voit soveltaa, unohtaa tai toteuttaa ideoita omalla tavallasi.

  

  1. KUVITTELE


Visioi isosti. Uskalla toivoa. Ruoki unelmia.

Entä jos luovan päiväsi olosuhteet olisivat sinulle otolliset?

Missä heräisit? Mitä tekemistä päivääsi kuuluisi? Mikä kaikki ruokkisi luovuuttasi?


Miksi on tärkeää visioida?

Kuvittelemalla luomme tavoitteita. Visioimme mahdollisia olosuhteita, joita kohti pyrkiä.


Kuvittelukyky, mielikuvitus on inhimillinen ominaisuus, joka liittyy vahvasti luovuuteen sekä kykyyn olla tasavertaisessa dialogisessa suhteessa muiden kanssa. Lueskelin Kai Alhasen kirjaa Dialogi demokratiassa (2016) jossa kuvittelukyky nimetään yhdeksi dialogikyvyn osatekijäksi. Alhanen kertoo, kuinka kuvittelemisen ensisijainen tehtävä on muodostaa suhteita erilaisten kokemusten välille ja luoda nykyhetkestä kytköksiä menneisyyteen ja tulevaisuuteen. Mielikuvittelemalla pystymme liittämään välittömiin havaintoihin asioita, jotka eivät ole läsnä havaitsemisen hetkellä.  Mielikuvituksen rooli ihmiskokemuksessa on samantyyppinen kuin muistin. Muistin ja kuvittelun raja onkin monin paikoin häilyvä. Se mitä muistamme, voi olla osin myös kuvitelmaa. Sen, minkä pystymme kuvittelemaan, on mahdollista muuttua eletyiksi muistoksi. 

Jos ihminen ei pysty kuvittelemaan ja toivomaan toimivia, merkityksellisiä ja tyytyväisyyttä tuovia olosuhteita tai toimintaa itselleen ja ympäristölleen, ovat elämänolosuhteet mielestäni jollain tavalla rapautuneet. Voi aavistella, että ihminen on masentunut, uupunut tai elää jollain tavalla voimakkaasti rajoittavassa ympäristössä, jossa on vaikea vaikuttaa ympäristöön tai omiin elämän olosuhteisiin. Ajattelen itse, että prosessi kohti muutoksia (omassa elämässä ja tätä kautta muiden elämässä) lähtee unelmoimisesta ja haaveilusta. 


Kuvittele siis: Millainen olisi sinulle ihanteellinen luova päivä?

Kirjoita kuvitelmasi muistiin. Tee lista elementeistä, joita siihen kuuluisi.

Listaa paikkoja ja ihmisiä, joiden kanssa työskentelisit.

Etsi kuvia, joissa on luovan päiväsi tunnelma, tapahtumia, fiiliksiä.


Tämän jälkeen - jonain toisena ajankohtana - mieti mitä pystyt realistisesti toteuttamaan.

Voit toteuttaa haaveitasi joko lähellä tai kaukana.



2. PYSY KOTONA 


Voit suunnitella luovan päiväsi niin, että toteutat haaveitasi juuri siellä missä olet.

Katso tarkemmin ympärillesi. Mitä mahdollisuuksia sinulla on toteuttaa itseäsi aivan lähellä: kotona, takapihalla, lähipuistossa, kirjastossa, naapurin olohuoneessa, ystävän autotallissa?


Austin Kleon muistuttaa: 

“Tarvitset vain hiukan tilaa ja hiukan aikaa, paikan jossa työskennellä, ja tarpeeksi aikaa työn tekemiseen; hiukkasen itse aiheutettua yksinoloa ja väliaikaista vankeutta” 

Kleon siteeraa Frans Kafkaa: “Sinun ei tarvitse lähteä kotoa. Istu pöytäsi ääressä ja kuuntele. Älä edes kuuntele vaan odota. Älä odota vaan istu hiljaa ja yksin. Silloin koko maailma tarjoaa itsensä sinulle.”


Kai Alhanen muistuttaa, että monien tieteen- ja taiteen tekijöiden elämänpiiri on ollut jollain tavalla rajoittunut - maantieteellisesti, sosiaalisesti tai vaikka terveydellisistä syistä johtuen. He ovat silti pystyneet luomaan aistivoimaisia teoksia kuvittelemalla mahdollisia maailmoja ja työskentelemällä määrätietoisesti. Rajoitukset ovat aina lahja luovuudelle. 


Virittäydy


Keksi tapa virittäytyä.

Ennen kuin kalenteriisi määrätty luova päivä on käsillä, voit pienesti ja huolettomasti valmistautua siihen. Voit myös aloittaa päivän virittäytymällä.


Jokaiseen luovaan työskentelyyn liittyy jollain tavalla virittäytyminen. Jollekin se on kahvinkeittoa ja lähdemateriaalin selaamista. Jollekin sormiharjoituksia koskettimilla. Toisella lihasten lämmittämistä. Jollekin työhön liittyvissä paikoissa käymistä. Toisella taustahaastattelun sopimista. Jollakin työskentelypisteen siivoamista, tai sen ympäröimistä kaikella työhön liittyvällä materiaalilla. 


Virittäytyminen päivän aluksi voi olla rituaalin kaltainen siirtymähetki, jossa siirryt “arkitilasta” luovaan tilaan. Hieman niin kuin kamppailulajien harrastajat siirtyvät pukuhuoneesta tatamille.  Vaatteet vaihdetaan, kengät riisutaan, opettajalle kumarretaan ja siirrytään harjoittelun tilaan. 


Juttelin tässä vähän aikaa sitten (loistavan) fysioterapeuttini Kaisun kanssa alivireyden ja väsymyksen erosta. Saatamme nimittäin sekoittaa nämä kaksi tilaa toisiinsa. Aina väsymyksen tunne ei korjaannu lepäämällä, koska kyse ei ole unen vähyydestä vaan alivireyden tilasta. (TIETYSTI väsymyksen tunne voi johtua monista muistakin asioista, vaikkapa vitamiinien tai raudan puutteesta tai surusta tai merkityksettömyyden tunteesta, toimimattomista ihmissuhteita tai matalapaineisesta säästä vaikka, mutta nyt ei mennä siihen.)

Yksinkertaistaen sanon nyt, että voimme olla joko alivirittyneitä tai väsyneitä.  Tätä voi testata laittamalla musiikkia soimaan - jos energisoidut musiikista, jos alat vaikka luontaisesti liikkumaan tai hyräilemään musiikin mukana, olit kenties äsken vain alivirittynyt ja tarvitsit hieman impulssia, liikkeelle panevaa voimaa. Itseään ja toisia voi virittää helposti musiikilla ja liikkeellä.

Laita biisi soimaan ja heilu hetki.  

Jos virityt parhaiten karvamatolla maaten, tee niin.

Jos luova prosessisi vaatii hetken heikommalla kädellä piirtämistä, tee niin.

Jos tuntuu tärkeältä käydä punttisalilla osana luovaa prosessiasi, tee niin.   

  

Työskentele


Luovuuden toteuttaminen on toimintaa. Se ei ole pelkkää mielikuvittelua, ideoimista, suunnittelua, puhumista. Se on tekemistä. 


Päätä kellonaika, jolloin aloitat “varsinaisen” luovan työn. 

Kellonajan määrittely valmistaa mieltäsi ja sitouttaa sinua työhön. 

Kellonajan määrittely “kutsuu muusat” paikalle. (Usko minua, tällä on väliä ja tämä toimii.)

Tämä kohta luovassa päivässäsi liittyy käsitteeseen: discipline, jota en halua suomentaa sanalla “itsekuri”. Kyse ei ole itsensä kurittamisesta vaan nöyrästä laskeutuminen siihen, mitä “apinamielemme” usein vastustaa. Lähtökohtaisesti haluamme yleensä päästä helpolla ja saada nopeaa tyydytystä. Siksi on helpompi selata somea kuin kirjoittaa romaania. On helpompaa ja koukuttavampaa hoitaa pieniä tehtäviä, jotka saa nopeasti tehtyä. On vaikeampaa sitoutua säveltämään.


Maailma ei yleensä tue luovaa työskentelyämme, koska sen lopputuloksesta ei ole täsmällisiä takeita. Lyhyellä tähtäimellä luovasta toiminnasta ei useinkaan ole mitään näkyvää hyötyä tai tulosta. Luovuuteen liittyy kokeilu, testailu, metsään meneminen (konkreettisesti ja kuvainnollisesti), virheet, epäonnistuminen, etsiminen, tutkiminen.


Luova prosessi ei ole kone, jonka toiseen päähän asetetaan materiaalia, painetaan nappia ja pim - toisesta päästä tulee hiottu tuote ulos. Uutta luova asenne ei lupaa tiettyä, ennustettavissa olevaa tuotetta tai lopputulosta. Luova työskentely voi myös näyttää ulospäin tehottomalta, tarkoituksettomalta ja epäloogiselta. Ympärilläsi voi myös olla paljon epäilijöitä: miksi ihmeessä käytät päivän “luovaan toimintaan”?


Hyvä kysymys. Ehkä löytääksesi olennaisen äärelle. Sen äärelle, mitä ei saa kaupasta: merkityksellisyyden tunteen.


Sinua saatetaan syyllistää "oman ajan" ottamisesta. Pahimmille epäilijöille ja myrkynkeittäjille kannattaa siis valehdella. Luova päiväsi voi olla vaikka työpaikan kehittämispäivä, tärkeä seminaari, kunto-ohjelmaan osallistuminen, rakkaan ystäväsi polttarit Suonenjoella, sairaan enon avustaminen tutkimuksiin tms.


Saatat itsekin miettiä, miten saisit luovasta päivästäsi kaikki tehot irti. Kuinka saisit nopeasti ja tehokkaasti jotain rahaksi muutettavaa aikaiseksi.

Luova työ ei kuitenkaan (aina) tottele tällaisia vaatimuksia. 

Siksi: kuuntele itseäsi - mitä on tärkeää tehdä?

Ehkä kirjoitat. 

Ehkä tanssit.

Ehkä maalaat.

Ehkä koodaat.

Ehkä purat moottoripyörän palasiksi.


Saatat työskennellessäsi aina välillä kamppailla mielesi kanssa: "ei tästä tule mitään, olen liian väsynyt, en osaa, hirveä vaiva järjestellä lapsenvahti ja koiranhoitaja ja marsunrapsuttaja ja mitä minä teen, makaan matolla ja heilutan kynää paperilla".


Anna kaikkien ankarien, lannistavien ajatusten mennä ulos ikkunasta (avaa ikkuna niille ja puhalla ne ulos).

Jos olet järjestänyt luovuudellesi aikaa, olet tehnyt oikein. Olet oikeassa suunnassa.

Jatka. Tee. Toimi. Työstä.

Ajattele määrää enemmän kuin laatua.

Kunhan saat aikaiseksi jotain. Myöhemmin voi sitten viilata ja viimeistellä. 

TOIMI.


Pidä tauko


Oivallukset tapahtuvat yleensä taukojen aikana. Välitiloissa, kun varsinaisesta työpisteestä poistutaan ja siirrytään kahvittelemaan. Kun odotetaan pizzalähettiä saapuvaksi. Kun notkutaan jollain jakkaralla. Kun haukataan happea. Kun rojahdetaan lattialle. Kun päästetään irti yrittämisestä. 

Tärkeää on siis tietoisesti pitää taukoja. On hyvä järjestää hieman “höttöä” aikaa, jolloin oivalluksille on tilaa. Yllättäen lamput syttyvät ja piuhat yhdistyvät.


Syö


Luova toiminta vie voimavaroja kaikilla tasoilla  - sinun on saatava polttoainetta. 

Syö hyvin.

Anna myös sisäiselle lapsellesi ruokaa. Jälkiruoka on tärkeä elementti. 

Henkinen ruoka on myös tärkeää.

Ruokailuun voi varata suuren osan päivästä. Lounastaukoon voi sisältyä käynti vaikka taidemuseossa tai puistossa.

Mene sinne, missä koko olemuksesi saa ravintoa. (Ellet sitten päätä vain pysyä kotona. Tosin tällöinkin voit tehdä lounastauosta jollain tavalla elämyksellisen.)


Leiki


Hae legot kellarista tai ota värikynät esiin.  Pistä vähän palikoita päällekkäin tai värittele. Pue roolivaatteet päälle ja liihottele hetki. (Tai istahda lattialle, johon lapsesi lelut on kaadettu jossain vaiheessa, eikä koskaan korjattu paikoilleen, ota minuutin regressio ajelemalla pikkuautoilla.)


Miksi?


Leikki ruokkii. 

Leikki pilotoi, mallintaa, konseptoi.

Leikki auttaa hahmottamaan hahmotonta.

Leikki tuo esiin tunteita ja tarpeita.


Ärsyttääkö leikkimisen ajatus? Onko se liian “lapsellinen”?

Hyvä, työskentele tästä ärsytyksestä käsin. 

Ole ihan hel-ve-tin vastaan tätä leikkisyyttä.

Leiki ihan päin helvettiä. 

Miten päin helvettiä voisitkin leikkiä ja työskennellä?

Ärsytys, viha, kiukku, katkeruus, kostonhimo ja muuta varjoissa viihtyvät ystävämme ovat hienoa energiaa, joka kannattaa ottaa mukaan luovaan päivään. 


Lepää


Millä tavalla lepäät luovana päivänäsi?


Lepo, palautuminen ja rentoutuminen on olennaista. Luova työ - uuden tekeminen - on kuluttavaa puuhaa. 

Unen ja valveen raja on myös välitila, jossa oivalluksia ja ideoita syntyy. 

On hyvä haahuilla unissa ja niiden porteilla.

Unet voivat myös antaa ideoita, vihjeitä tai tunnelmia työskentelyyn. 

Jos luovassa projektissa on ongelma, kannattaa aina nukkua!  



3. EKSY JONNEKIN. 


Eksytä itsesi - ota etäisyyttä - lähde muualle.



Kuuntelin Katy Hesselin podcastin The Great Women Artists jakson, jossa hän haastattelee performanssitaiteilija Marina Abramovicia. Hessel kysyi millainen Abramovicin työsketelytapa on, työskenteleekö hän studiossa tai mikä on hänen työrutiininsa. Maria kertoo pyrkivänsä ensisijaisesti harhauttamaan itsensä uusille alueille esim. matkustamalla paikkoihin, joissa hän ei ole ollut. Hän hakeutuu yllätyksien luo. Hän pyrkii tilaan, jossa voisi kokea asioita lapsen tavoin “kuin ensimmäisen kerran”. Marina kehottaa poistumaan mukavuusalueeltamme, turvallisista puitteista kohti itsellemme uusia makuja, muotoja, teemoja. Tämä voi tapahtua vaikka niin, että ostaa juna- tai bussilipun tuntemattomaan paikkaan. Hakeutuu “välitilaan” paikan A ja paikan X välissä. Kävele vaikka itsellesi uudelle hedelmätorille ja maista jotain, mistä et tiedä mikä se on.


Voit siis tehdä luovana päivänäsi jotain, mikä vie sinut arjestasi poikkeavaan tilaan. Tämä on lähtökohtaisesti vaikeaa - on vaikeaa huijata itseään mukavan ja tutun ääreltä pois. On kuitenkin mahdollista järjestää päivääsi mahdollisuuksia sattumille, törmäyksille, uusille havainnoille. 


Ehdotuksia:


  • Mene paikkaan, joka poikkeaa jokapäiväisestä arjestasi. Joka on erilainen, vieras, jopa sinulle outo. Paikka voi olla vaikka museo, erikoisliike, kaupunginosa, metsä, jossa et ole käynyt.  Voit ajatella olevasi tutkimusmatkailija vieraalla maaperällä. Kulje ja tee havaintoja. Ihmettele ja tutkiskele omaa fiilistäsi. Mihin havaintosi menee? Mihin havaintosi ei meinaa millään mennä? Ota kuvia tai kirjaa tai äänitä muistiin sinulle kiinnostavia tai outoja tai kysymyksiä herättäviä yksityiskohtia. Millaisia tunteita sinussa herää? 


  • Järjestä yhteinen luova päivä toisen tai vaikka kymmenen itsellesi tuntemattoman luovan tekijän kanssa (voitte olla myös eri puolilla maailmaa, ja olla yhteydessä luovan päivän päätteeksi, tai jakaa päiväänne toisillenne somessa)


  • Pyydä jotakuta päättämään puolestasi minne sinun kuuluu mennä ja mitä tehdä luovana päivänäsi. Toimi ehdotuksen mukaan tai sovella sitä.


  • Heitä noppaa. Määrittele ensin mitä nopan luvut tarkoittavat ja arvo sitten itsellesi päivän tai seuraavan tunnin sisältö Vaikka näin:  jos tulee 1 maalaat, 2 kirjoitat, j3 rakennat legoja, 4 piirrät, 5 käytät ääntäsi, 6 pidät taukoa.


  • Epäonnistu radikaalisti. Tee kaikki niin väärin ja huonosti kuin pystyt.


  • Tee kaikki “niinkuin ei koskaan ennen”.


  • Sitoudu sydämeesi, tee sitä mitä sydän sanoo.


  • Tee pelkkiä vapauden tekoja.



*



Nyt.

Tarkista, onko päivämäärä kalenterissasi.

Jos ei, sovi ajankohta itsesi kanssa. 

Jos jokin muu toiminta tai tehtävä uhkaa tulla tuohon päivään, älä suostu, olet varattu. 

Pidä suunnitelmastasi kiinni. Älä anna minkään tulla luovuutesi esteeksi. 

Sano luovalle puolellesi: Tahdon.  



*


Kuulisin mielelläni ajatuksiasi ja kokemuksiasi ehdotuksistani.

Onko päivämäärä kalenterissa?

Miten meni?


*


Lähteet joita olen maininnut:


Austin Kleon: Varasta kuin taiteilija. 10 asiaa joita kukaan ei kertonut luovuudesta. 2019. WSOY. (Steal like an artist. 10 things nobody told you about being creative. 2012)


Katy Hesse: The Great Women Artists -podcast Marina Abramovic



Kai Alhanen: Dialogi demokratiassa. 2016. Gaudeamus.




*



Haluatko blogikirjoitukseni suoraan sähköpostiisi? Blogitekstin mukana lähetän konkreettisia vinkkejä, kuinka luovuutta voi lisätä arjessa, kerron kirjailijavierailuistani sekä lähetän kutsuja lukijatapaamisiin. Pääset postituslistalle lähettämällä viestin "uutiskirje": minna.r.haapasalo@gmail.com.


*


Voit lähettää minulle kommentteja kirjoituksistani tai ehdotuksia blogitekstien aiheiksi joko kommentoimalla alle tai lähettämällä viestin: minna.r.haapasalo@gmail.com.

Löydät minut facebookista ja instagramista @minnahaapasalo


*


Blogin kuva Maria Grönroos @studioliikkuva




*




58 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page